Poczęstunek po pogrzebie. Jak powinna wyglądać stypa?
Choć organizowanie stypy nie jest niczyim obowiązkiem, to jednak stało się zwyczajem, który zapuścił głębokie korzenie w naszym kraju. Wiele rodzin opłakujących śmierć swoich bliskich po prostu chce ugościć przybyłych na pogrzeb poczęstunkiem. Jest to dla nich sposób na wyrażenie swojej wdzięczności za towarzyszenie im w tej trudnej chwili. Jak wobec tego powinna wyglądać stypa? Jak ją zorganizować?
Jak powinna wyglądać stypa?
Stypa to dość uroczysty poczęstunek organizowany dla gości zaraz po pogrzebie. Można na niego zaprosić wszystkich uczestników, a można zorganizować stypę tylko dla najbliższych osób. Jedni ze względu na niższe koszty wolą przygotować poczęstunek we własnym domu, inni preferują spotkanie w restauracji.
Głównym celem stypy jest okazanie gościom wdzięczności za przybycie, zwłaszcza tym, którzy jechali z daleka. To także możliwość wspólnego wspominania zmarłego oraz złożenia kondolencji jego rodzinie. Trzeba jednak podkreślić, że dla wielu osób pogrążonych w żałobie już samo organizowanie pogrzebu stanowi duże wyzwanie. Dla nich nawet myślenie o planowaniu stypy może być przytłaczające. Właśnie dlatego warto dowiedzieć się, jak krok po kroku zorganizować poczęstunek po pogrzebie.
Jak zorganizować poczęstunek po pogrzebie?
Przygotowanie uroczystego posiłku po ceremonii pogrzebowej wcale nie musi być trudne. Organizowanie stypy można podzielić na kilka etapów:
wybór lokalu – jeśli nie chcesz samodzielnie przygotowywać posiłków i zapraszać gości do swojego domu, znajdź restaurację w pobliżu cmentarza i tam złóż rezerwację na konkretną godzinę;
stworzenie listy gości – przemyśl, kogo chcesz zaprosić na stypę, pamiętając, że nie musisz zapraszać wszystkich; wybrane przez siebie osoby poinformuj o stypie telefonicznie – tu nie obowiązuje zasada pisemnych zaproszeń;
wybierz posiłki – może to być dwudaniowy obiad i deser, a do tego ciepłe i zimne napoje; pomyśl jednak o tym, czy ktoś z zaproszonych gości nie jest wegetarianinem albo nie ma jakichś alergii pokarmowych – jeśli tak, weź to pod uwagę, wybierając dania z menu.
Czy trzeba samemu organizować stypę?
Na koniec ważna uwaga, niektóre zakłady pogrzebowe – np. Zakład Pogrzebowy Chryzantema w Nowej Rudzie – obok standardowych usług zajmują się też organizacją styp. To ogromne odciążenie dla osób, które chciałyby przygotować poczęstunek po pogrzebie, ale nie czują się na siłach, żeby to zrobić. Wspomniany Zakład Chryzantema w Nowej Rudzie organizuje stypy we własnej restauracji, gdzie cała oprawa sali jest w pełni dostosowana do charakteru uroczystości, a ceny są bardzo przystępne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana